środa, 15 listopada 2017

Tarta dyniowo - czekoladowa z imbirem

Zdjęcie moze nie najlepsze, ale tarta przepyszna :) 

Skladniki :

Kruche ciasto :

200 g mąki pszennej
100 g zimnego, twardego masła
szczypta soli
kilka łyżek bardzo zimnej wody

Wypełnienie :

10 lyzek pure z dynii
1 puszka mleka skondensowanego, niesłodzonego (410 g) 
2 jajka
150 g czekolady (70 % kakao)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki imbiru w proszku 


1 kawałek świeżego imbiru (około 5 cm )
3 łyżki cukru
sok z jednej cytryny 


Do miski wsypać  mąkę, dodac pokrojone masło i szczyptę soli. Zagniatać ciasto dolewając zimną wodę ( 2-4 łyżki) . Z castra uformować kule i wstawić do lodówki.

Do rondla wlać mleko, dodac połamaną czekoladę, rondelek postawią na średnim ogniu i roztopią czekolad, dodając imbir w proszku.  Dobrze wymieszać.


Ubić jajka z cukrem , do ubitych jajek dodać pure z dyni, wymieszać. Potem dodać roztopiona w mleku czekoladę, jeszcze raz wymieszać

Ciasto wyciągnąć z lodówki, zagnieść jeszcze raz, rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim formę do tart.  Na ciasto wlać płynny dyniowo - czekoladowy wkład.

Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 C , piec przez około 5 minut, potem zmniejszyć temperatur do 190 C i piec przez kolejne 40 minut.

Imbir obrać ze skorki, pokroic w plasterki, wrzuci na gorącą patelnie, dodac cukier oraz sok z cytryny, smażyć  na średnim ogniu, do momentu aż wszystko zbrązowieje.

Upieczona tarte podawać z  kawałkami imbiru.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz