sobota, 7 października 2017

Zupa pieczarkowa na rosole z kaczki



Skladniki :

Rosol z kaczki :

1 udko z kaczki
1 piers z kaczki 
1 skrzydełko z kaczki
1 duża marchewka
kawalek selera
1 lodyga selera naciowego
2 korzenie  pietruszki 
1 duża cebula
sol i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki 
suszony lubczyk 
przyprawa maggie 

Zupa pieczarkowa:

200 g pieczarek
marchewka z rosołu
1 duży czerwony ziemniak 
1 łyżka oleju
1 lyżka masla 
1 średniej wielkości cebula
szczypta kurkumy
2 lyzki smietany 18 %

sol i pieprz do smaku 
natka pietruszki 


Do dużego garnka wlać wodę, włożyć mięso oraz warzywa ( z wyjątkiem grzybów oraz ziemniaka i drugiej, średniej cebuli) . Doprowadzić rosół go zagotowania, gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogien i gotowac na malym ogniu do momentu az mieso bedzie ugotowane). Doprawić solą, pieprzem, przyprawą maggie, suszonym lubczykiem oraz posiekaną  natką pietruszki .


Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroic w plasterki.

Na patelnię wlać łyżkę oleju  olej dołożyć łyżkę  masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić drobno pokrojona cebulę, zrumienić.   Do cebuli dodac pieczarki, lekko podsmażyć, dodać śmietanę.oraz małą chochelkę rosołu, chwilę dusić.



Ziemniaka obrać, opłukać , pokroić w mala kostkę.

Część rosołu potrzebną do przygotowania zupy grzybowej wlać do mniejszego garnka, zagotować, zmniejszyć ogien, dodać pieczarki,pokrojonego ziemniaka, pokrojona marchewkę z rosołu.  Gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie, doprawić kurkumą,  solą , pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Można jeszcze doprawić śmietaną.


Zupka jest przepyszna.


Polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz