środa, 18 października 2017

Wątróbka z pieczarkami


Dla fanów wątróbki oraz pieczarek :) 

Składniki :

400 g  pieczarek 
760 g wątróbki drobiowej 
1 duża cebula
suszony majeranek do smaku
suszony lubczyk do smaku
suszona natka pietruszki do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
2 łyżki smietany 18 %
około 1/2 szklanki wody 

mąka do obliczania  wątróbki
olej do smażenia 

Wątróbkę oczyścić, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki rowniez oczyścić, opłukać, pokroic w plastry.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pokrojona w piórka cebulę, cebulę zeszklić oraz lekko zrumienić. Do zrumienionej cebuli dodać pokrojone pieczarki, dusić tak długo dopóki cały płyn odparuje.


Wątróbkę oprószyć solą i pieprzem, następnie mąką.
Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i ukladac oprószoną mąką wątróbkę.
Smażyć na średnim ogniu.


Do wątróbki dodać pieczarki, doprawić do smaku przyprawami, dolać wodę oraz śmietanę, wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Chwile razem smażyć, upewniając się, ze wątróbka nie jest surowa.



Gotową wątróbkę z pieczarkami podawać z pieczywem lub kaszą.

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Kochana...wątrobę soli się po pieczeniu.
    Sciskam- stary kuchorz

    OdpowiedzUsuń