Kolejna odsłona możliwości wykorzystania dyni :)
Tak przyrządzone udka ładnie wyglądają i bardzo dobrze smakują :)
Składniki :
5 udek kurczaka
2 łyżki gęstego, pomarańczowego pure z dyni
2 łyżki pasty imbirowej
2 łyżki jogurtu greckiego
plaska łyżka curry
sól i pieprz
Udka oczyszczamy, myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem. Mięso nacieramy solą i pieprzem.
W miseczce mieszamy ze sobą pure z dyni, pastę imbirową , jogurt oraz przyprawę curry.
Tak przygotowaną masą polewamy lub nacieramy znajdujące się w pojemniku udka. Mięso wstawiamy do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień, układamy udka na blaszce do pieczenia, polewamy sosem i wstawiamy do piecyka.
Pieczemy przez około 1 godzinę w 180 C. Podczas pieczenia polewamy powstałym sosem.
Udka są bardzo smaczne. Polecam na pyszny obiad :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz