poniedziałek, 9 października 2017

Udka dyniowo - imbirowe z pikantną curry

Kolejna odsłona możliwości wykorzystania  dyni :)
Tak przyrządzone udka ładnie wyglądają i bardzo dobrze smakują :) 

Składniki :

5 udek kurczaka
2 łyżki gęstego, pomarańczowego pure z dyni
2 łyżki pasty imbirowej
2 łyżki jogurtu greckiego
plaska łyżka curry 
sól i pieprz


Udka oczyszczamy, myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem. Mięso nacieramy solą i pieprzem.
W miseczce mieszamy ze sobą pure z dyni, pastę imbirową , jogurt oraz przyprawę curry.


Tak przygotowaną masą polewamy lub nacieramy znajdujące się w pojemniku  udka. Mięso wstawiamy do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień, układamy udka na blaszce do pieczenia, polewamy sosem i wstawiamy do piecyka.
Pieczemy  przez około 1 godzinę w 180 C.   Podczas pieczenia polewamy powstałym sosem.


Udka są bardzo smaczne. Polecam na pyszny obiad :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz