piątek, 6 października 2017

Potato dauphinoise czyli ziemniaki po francusku

Klasyka kuchni francuskiej :) 
Syte i pyszne :) 

Skladniki :

1 kg ziemniaków
450 ml słodkiej śmietanki 
200 ml mleka
6 ząbków czosnku 

biały pieprz
sól

masło do wysmarowania foremki 


Do garnka wlać mleko, śmietankę oraz dodac przeciśnięte ząbki czosnku , zagotować, zestawić z ognia. Doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem.

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, pokroic w plastry grubosci okolo 5 mim .

Duze naczynie zaroodporne wysmarować maslem, ulozyc pokrojone w plastry ziemniaki, powinno powstać kilka warstw. Ziemniaki zalać zagotowanym mlekiem ze śmietaną oraz czosnkiem, lekko spłaszczyć.



Naczynie z ziemniakami wstawić do piekarnika i zapiekać w 180 C przez około 1 do 1,5 godziny.

Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz