Na obiad w sam raz :)
Skladniki :
800 g mielonego mięsa wołowego
2 szklanki pokrojonej w drobna kostkę pieczonej dyni
2 jajka
1 mała cebula
2 garście posiekanego szczypiorku
4-6 ząbków czosnku
2 płaskie łyżki curry ( średnia )
2 płaskie łyżki pasty imbirowej ( lub łyżka startego, świeżego imbiru)
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka ziaren kuminu
sol
pieprz
olej do smażenia
Kumin rozdrobić w moździerzu.
Mieso przełożyć doi miski, dodać jajka, szczypiorek, cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku, curry, pastę imbirową, oregano, kumin, sol i pieprz do smaku. Wszystko razem zagnieść by powstała jednolita masa mięsna.
Upieczone kawałki dyni pokroic w małą kosteczkę. Dodać do masy mięsnej, jeszcze raz wszystko razem wymieszać.
Z masy mięsnej formować male, okrągłe kotleciki .
Na patelni rozgrzać olej , na rozgrzany olej kłaść kulki mięsne, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor.
Podawać z ulubionym sosem i sałatką.
Smacznego :)
super wpis, chętnie skorzystam z przepisu <3
OdpowiedzUsuń