poniedziałek, 16 października 2017

Kotleciki wołowe z dynią i curry


Na obiad w sam raz :) 

Skladniki :

800 g mielonego mięsa wołowego
2 szklanki pokrojonej w drobna kostkę pieczonej dyni
2 jajka
1 mała cebula
2 garście posiekanego szczypiorku
4-6 ząbków czosnku
2 płaskie łyżki curry  ( średnia )
2 płaskie łyżki pasty imbirowej ( lub łyżka startego, świeżego imbiru)  
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka ziaren kuminu
sol 
pieprz 

olej do smażenia 

Kumin rozdrobić w moździerzu.
Mieso przełożyć doi miski,  dodać jajka,  szczypiorek, cebulę,  przeciśnięte ząbki czosnku, curry, pastę imbirową,  oregano, kumin, sol i pieprz do smaku. Wszystko razem zagnieść by powstała jednolita masa mięsna.

Upieczone kawałki dyni pokroic w małą kosteczkę.  Dodać do masy mięsnej, jeszcze raz wszystko razem wymieszać.

Z masy mięsnej formować male, okrągłe kotleciki .

Na patelni rozgrzać olej , na rozgrzany olej kłaść kulki mięsne, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor.

Podawać z ulubionym sosem i sałatką.

Smacznego :)




1 komentarz: