wtorek, 10 października 2017

Grochówka na kościach z mięsem

Kipi kasza, kipi groch... lepsza kasza niż ten groch ...a ja tam lubię grochówkę, choc nie często ją robię :)

Skladniki :

1 szklanka grochu łuskanego połówki 
6 kostek wraz z mięsem  odciętych od plastrów schabu ( od kości odcięłam słoninkę a potem kawałki schabu, z których zrobiłam schabowe :)  a ze słoniny smalec :) ) 
1 duża marchewka
2 średniej wielkości cebule
1 duży pasternak
3 listki laurowe
2 duże ziemniaki
4 łodygi selera naciowego
4 duże ząbki czosnku
só
pieprz
majeranek
tymianek
suszona natka pietruszki
suszony lubczyk

6 plastrów boczku
lyżka smalcu 

Do większego garnka wlać wodę, włożyć kości z mięsem, cebulę, marchew, pasternak, liście laurowe, łodygi selera naciowego. Zagotować i zmniejszyć ogien . Gotować rosół na małym ogniu do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Groch zalać wodą, opłukać, odcedzić z wody.




Z rosołu wyciągnąć warzywa i kości z mięsem. Rosół przecedzić. Do czystego rosołu wrzucić groch, gotować, gdy będzie prawie miękki dodać pokrojoną marchew z rosołu oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, dodac przyprawy ( lubczyk, majeranek, tymianek, suszoną natkę pietruszki) .
Zupę gotować do momentu aż ziemniaki i groch będa bardzo miękkie, wrecz rozgotowane. Na samym końcu dodac przeciśnięte ząbki czosnku.

W miedzy czasie oddzielić kawałki mięsa od kości, plasterki boczku pokroic. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu, wrzucić boczek i mięso, zrumienić.  Dodać do grochówki.



Zupę podawać z pieczywem i ewentualnie kleksem śmietany :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz