Kipi kasza, kipi groch... lepsza kasza niż ten groch ...a ja tam lubię grochówkę, choc nie często ją robię :)
Skladniki :
1 szklanka grochu łuskanego połówki
6 kostek wraz z mięsem odciętych od plastrów schabu ( od kości odcięłam słoninkę a potem kawałki schabu, z których zrobiłam schabowe :) a ze słoniny smalec :) )
6 kostek wraz z mięsem odciętych od plastrów schabu ( od kości odcięłam słoninkę a potem kawałki schabu, z których zrobiłam schabowe :) a ze słoniny smalec :) )
1 duża marchewka
2 średniej wielkości cebule
1 duży pasternak
3 listki laurowe
2 duże ziemniaki
4 łodygi selera naciowego
4 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
tymianek
suszona natka pietruszki
suszony lubczyk
6 plastrów boczku
lyżka smalcu
Do większego garnka wlać wodę, włożyć kości z mięsem, cebulę, marchew, pasternak, liście laurowe, łodygi selera naciowego. Zagotować i zmniejszyć ogien . Gotować rosół na małym ogniu do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Groch zalać wodą, opłukać, odcedzić z wody.
Z rosołu wyciągnąć warzywa i kości z mięsem. Rosół przecedzić. Do czystego rosołu wrzucić groch, gotować, gdy będzie prawie miękki dodać pokrojoną marchew z rosołu oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, dodac przyprawy ( lubczyk, majeranek, tymianek, suszoną natkę pietruszki) .
Zupę gotować do momentu aż ziemniaki i groch będa bardzo miękkie, wrecz rozgotowane. Na samym końcu dodac przeciśnięte ząbki czosnku.
W miedzy czasie oddzielić kawałki mięsa od kości, plasterki boczku pokroic. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu, wrzucić boczek i mięso, zrumienić. Dodać do grochówki.
Zupę podawać z pieczywem i ewentualnie kleksem śmietany :)
1 duży pasternak
3 listki laurowe
2 duże ziemniaki
4 łodygi selera naciowego
4 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
tymianek
suszona natka pietruszki
suszony lubczyk
6 plastrów boczku
lyżka smalcu
Do większego garnka wlać wodę, włożyć kości z mięsem, cebulę, marchew, pasternak, liście laurowe, łodygi selera naciowego. Zagotować i zmniejszyć ogien . Gotować rosół na małym ogniu do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Groch zalać wodą, opłukać, odcedzić z wody.
Z rosołu wyciągnąć warzywa i kości z mięsem. Rosół przecedzić. Do czystego rosołu wrzucić groch, gotować, gdy będzie prawie miękki dodać pokrojoną marchew z rosołu oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, dodac przyprawy ( lubczyk, majeranek, tymianek, suszoną natkę pietruszki) .
Zupę gotować do momentu aż ziemniaki i groch będa bardzo miękkie, wrecz rozgotowane. Na samym końcu dodac przeciśnięte ząbki czosnku.
W miedzy czasie oddzielić kawałki mięsa od kości, plasterki boczku pokroic. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu, wrzucić boczek i mięso, zrumienić. Dodać do grochówki.
Zupę podawać z pieczywem i ewentualnie kleksem śmietany :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz