środa, 21 czerwca 2017

Czekoladowy deser z kaszy manny oraz czereśni

Taki mannowiec z czereśniami :) 

Składniki :

1 szklanka kaszy manny
1 litr mleka
1/2 kostki masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki kakao

300 g czereśni ( ja kupiłam wyjątkowo duże, wręcz ogromne :) )

Czereśnie opłukać i wydrylować.
Z mleka odlać 1 szklankę, zalać nim kaszę mannę. Wymieszać, odstawić.
Mleko , masło lub margarynę, cukier i kakao zagotować w większym rondlu, zmniejszyć ogien,  dodać resztę mleka  i gotować jeszcze około 3-4 minut. Do gorącej masy wrzucić część czereśni, wymieszać.

Okrągłą foremkę do tart  wysmarować masłem, nalozyc ciepłą masę, wygładzić,   na wierzchu ułożyć pozostałe czereśnie.



Foremkę przykryć przezroczystą folia i odstawić do calkowitego ostygnięcia.  Potem wstawić jeszcze na kilka godzin do lodówki.

Na zdjęciu deser tuz po przyrządzeniu, jeszcze ciepły, ale najlepszy jest taki po kilku godzinach w lodowce. Lepiej się kroi i smakuje :)


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz