czwartek, 22 czerwca 2017

Avgolemono, grecka zupa jajeczno - cytrynowa

Bardzo smaczna, prosta do wykonania zupa prosto z Grecji :)
Żeby była bardziej pożywna, dodałam dużo makaronu orzo oraz pokrojone w kostke,  zrumienione kawałki fileta z kurczaka :)
Zupa ma lekko cytrynowy smak i jest naprawde bardzo smaczna, i co najwazniejsze, smakuje równie dobrze na zimno :)
Bardzo polecam :) 
Składniki :

około 2 litry  bulionu  z kurczaka 
2 cytryny
3 jajka 
1 łyżka wody
1 szklanka makaronu orzo 
sol do smaku
pieprz do smaku 

2 filety z kurczaka
olej 


Zagotować bulion z kurczaka, do gotującego się bulionu wsypać makaron orzo, zmniejszyć lekko  ogien i gotować makaron do miękkości. Gdy makaron będzie miękki, zmniejszyć ogien do bardzo małego.



Jajka roztrzepać,  wlewać stopniowo sok z cytryn oraz wodę, cały czas mieszać.


Do mieszanki jajeczno - cytrynowej wlać kilka łyżek gorącego bulionu,  wymieszać i stopniowo wlewać wszystko do garnka z bulionem  oraz makaronem orzo. Zdjąć garnek z ognia.zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.



Na patelni rozgrzać olej, umyte i osuszone filety z kurczaka pokroic w kostkę i wrzucić na patelnię. Zrumienić.



Zupę podawać z kawałkami mięsa z kurczaka oraz posiekaną natką kolendry.


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Zupa jajeczna? Co za wymysł! Na pewno taką zrobię. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko gdzie kupić makaron?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj znalazlam :) http://www.sklep.apimarket.pl/primo-gusto-w-formie-ryzu-500g-makaron-2099000112347

      Usuń