sobota, 5 maja 2012

Ryba po tajsku (z Tefal ActiFry)




Przepis zainspirowany kuchnią tajską,ryba przygotowana w Tefal ActiFry jest ładnie przypieczona ale nie wysuszona,cała potrawa lekko pikantna,idealna do ryżu lub pieczywa.
Taka potrawę mozna przyrządzic również na zwyczajnej patelni:)
Polecam.
  • Składniki:
  • 400 g filetów z ryby (u mnie dorsz)
  • 1 mała cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 cytryny
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • łyżki słodkiej  śmietanki
  • 1/2 miarki oleju truflowego
  • 1/2 miarki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • swieża kolendra lub pietruszka

























 Cebulę kroimy w cieniutkie paseczki,czosnek i papryczkę w drobniutką kosteczkę.Zalewamy oliwą,dodajemy przyprawy czyli listki laurowe,curry,imbir.Rybę kroimy w większe kawałki(mieszadło ją potem jeszcze rozdrobni),solimy,pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny.Cebulę z dodatkami układamy na patelni,na to kładziemy kawałki ryby.Włączamy czas pieczenia na 7 minut.Po tym czasie dolewamy mleczko i śmietankę i włączamy czas na kolejne 6-8 minut.Gotową potrawę można jeszcze przyprawić w razie konieczności solą i pieprzem.Przed podaniem posypujemy zieleniną.


Jeśli nie mamy Tefal ActiFry,wystarczy cebulę,papryczkę,czosnek,curry,listki laurowe  zrumienić na rozgrzanej oliwie,dodać przygotowane kawałki ryby,wlać mleczko kokosowe i dusić do czasu aż ryba będzie miękka,na końcu dodajemy śmietankę i wszystko posypujemy zieleniną.
Smacznego:)


Tutaj w postaci gęstej zupy-wlałam za dużo mleczka ale w smaku była rewelacja:)


2 komentarze: