środa, 4 kwietnia 2012

Curry z kuminem (kminem rzymskim)




Bardzo smaczne i szybkie do przygotowania curry.Można dodać więcej jogurtu,będzie bardziej kremowe:)
Kumin czyli kmin rzymski to podstawa dobrego curry;zdecydowanie się z tą opinią zgadzam:)



Składniki:

2 większe  piersi z kurczaka
 pół szklanki bulionu rosołowego
1 cebula
2 łyżki przyprawy curry (średnio ostra)
suszona kolendra (ok.łyżki)
1 łyżeczka nasionek kminu rzymskiego (kumin)
2 łyżki jogurtu greckiego
sól
pieprz


oliwa do smażenia


Oczyszczone z błonek filety umyć i pokroić w kostkę, Na patelnię wlać niewielką ilość oliwy,na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę,gdy cebulka będzie szklista i zrumieniona dodać pokrojone filety .Wszystko razem podsmażyć,dodać kmin rzymski,kolendrę,przyprawę curry,wlać bulion rosołowy,dusićjeszcze chwilkę.Posolić i popieprzyć. Na końcu dolać jogurt grecki,wymieszać,dusić jeszcze chwilę.Można doprawić na samym końcu sokiem z cytryny.Podawać z ryżem. 
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz