Wczoraj była zupka a dzisiaj muffinki:)
Pyszne muffinki z puree z dyni,delikatne,mięciutkie,pulchniutkie i wilgotne oczywiście(oj,gdyby nie były wilgotne to by ich tutaj dzisiaj nie było:))
Dynia jest wlaściwie nie wyczuwalna ale jednak smak jest zdecydowanie nietuzinkowy(jeśli można tak napisać o smaku)
Polecam wszystkim starym i nowym fanom dyni:)
Składniki:
1,5 szklanki mąki
300 ml puree z dyni (gęste, bez wody, jeśli mamy puree bardziej wodniste, należy dodać więcej mąki)
2 duże jajka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody do pieczenia
szczypta soli
szczypta cynamonu
1 łyżeczka cynamonu plus 1 łyżka cukru
Przygotowujemy puree: dynię bez skórki kroimy na małe kwadraty.Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem,pokrojoną dynię układamy na blaszce i gdzie niegdzie kładziemy kawałeczki masła.Blaszkę z dynią wkładamy do piekarnika,piekarnik nastawiamy na 180 stopni C i pieczemy dynię do momentu aż będzie miękka.Miękką,upieczoną dynię miksujemy blenderem.Z 1 kg obranej,pokrojonej dyni wyszło mi 500 ml puree.
Cynamon mieszamy z cukrem.
Mąkę,proszek,sodę,cukier,sól,przyprawę do piernika,cynamon mieszamy ze sobą i odstawiamy.Jajka delikatnie mieszamy z olejem,powoli wlewamy do mąki z dodatkami.Na końcu dodajemy puree z dyni.Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej,gładkiej konsystencji.Blaszkę wykładamy papilotkami do muffinków,piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.Łyżką do lodów(najlepiej moim zdaniem) nakładamy porcje ciasta do foremek,każdą porcję posypujemy cynamonem z cukrem i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy przez ok.30 min. Muffinki są pyszne więc życzę smacznego:)
Dyniowe muffinki zdominowały nam blogi :) Ale wcale się nie dziwię - dynia na słodko musi być obłędna!
OdpowiedzUsuńW tych nuffinach dynia jest mało wyczuwalna ale zdecydowanie podkreśla ich smak.Dziękuję za komentarz i pozdrawiam jesiennie:)
OdpowiedzUsuńMuffinki zrobione i już zjedzone:) Są przepyszne,i nie piszę tego dla nagrody:) Wilgotne, słodziutkie i maja pyszną, chrupiącą skorupkę na wierzchu.Niebo w gębie jak powiedział mój mąż,a on wie co dobre.Dzieciom tez smakowały.Bardzo dziękuję za idealny przepis na muffinki z dynią!
OdpowiedzUsuńZdjęcie przesłałam,pozdrawiam. Malgorzata
Małgosiu,dziękuję za zdjecie,pięknie Ci wyszły! Cieszę się,że całej rodzince smakowały:)
OdpowiedzUsuńIle babeczek wychodzi z jednej porcji? tak mniej więcej?
OdpowiedzUsuńChyba zaryzykuje i zrobię od razu podwójną porcję ;)
12 średniej wielkości babeczek:)
OdpowiedzUsuńMuffinki są genialne Aneta! Zrobiłam i wrzuciłam na bloga, oczywiście z zaznaczeniem, że przepis Twój :) http://bookmeacookie.blogspot.com/2012/11/dyniowe-duchy.html
OdpowiedzUsuńZamiast cukru czy mozma dac syrop klonowy ,? Jezeli tak to jaka ilosc? Lub np poslodzic bananem.?..bede wdzieczna za odpowoedz...maffinki chce zrobic 2 letniej coreczce
OdpowiedzUsuńSezon na dynie rozpoczęty, dlatego chętnie sprawdzimy przepis i wykorzystamy :)
OdpowiedzUsuńCiekawe czy dzieciaki się zorientują że to z warzywem :)
OdpowiedzUsuń